Dziś przedstawiam Wam moje przypadkowo wykonane, wyśmienite arcydzieło, które towarzyszy mi od kilku dni przed rozpoczęciem pracy.

Koktajl Matblog.pl mięta mandarynka banan

Bycie programistą to zawód jak niewiele innych – ciągły rozwój, myślenie wielowątkowe i wnikliwa analiza popełnianych gwałtów na kodzie przeróżnych aplikacji i bibliotek wymaga ciągłej pracy mózgownicy. Niestety problem związany z tą pracą jest następujący – aby programista myślał, potrzebna jest energia… dużo energii.

Niestety produkty mięsne, zawierające duże ilości tłuszczy powodują, że zamiast dostarczać silnikowi paliwa, sprawiamy, że w trakcie naszej ruchowo biernej pracy ciało odkłada tłuszcz. Rosną nam więc brzuchy, a siedzienie na siedzeniu przez 8-12 godzin nie wpływa korzystnie na osłabienie tego procesu.

Z rozwiązaniem przyszła mi więc – całkowicie przypadkiem – natura. W związku z tym, iż Vel dokonała ostatnio mordu zbiorowego na jednej z sieci zakupów spożywczych on-line w moim zasięgu pojawiło się sporo owoców i ziół. Przypadkiem podczas przygotowania porannego posiłku skłoniłem się do wymieszania smaków znajdującego się w okolicy banana, mandarynki oraz mięty. Oto więc przepis…

 

Potrzebne nam będą…

  • 2 banany
  • 2 mandarynki
  • Jogurt naturalny
  • Świeża mięta
  • Mleko pasteryzowane 2% (szklanka)
  • Blender

 

Kilka słów o produktach

Większych zastrzeżeń do owoców nie mam – nie jestem znawcą gatunków bananów, nie potrafię określić na którym krzewie i na jakiej stronie wzgórza rosła dana mandarynka – dobór tych składników uznaję więc za dowolny.

Zastrzeżenia mam natomiast do pozostałych składników. Jogurt naturalny to bardzo istotny element kompozycji. Zadbajcie, by w kupowanym produkcie występowały wyłącznie dwa składniki – mleko oraz żywe kultury batkerii jogurtowych. Produkty, które producent wyposażył stockowo w dodatkowe właściwości fosforyzująco-jonizująco-promieniujące pozostawcie na półce w sklepie. Jeśli mam być upierdliwy – jogurt naturalny to mleko + bakterie. Bez dodatków. Mleko, tematycznie zbliżone do wcześniej wymienionego produktu posłuży do rozrzedzenia koktajlu, ponieważ banan ma silne właściwości zagęszczające – nie chcemy przecież produkować dżemu a koktajl. Proponuję mleko pasteryzowane ze względu na – moim zdaniem – bogatsze walory smakowe. Jeśli użyjecie mleka UHT, korzystacie z mieszanki zwłok naturalnych dla tego produktu bakterii. Mięta niech będzie świeża, z krzaczka który dostaniecie w najbliższym supermarkecie. Mięta – jak wszystkie inne zioła – jest świeża gdy rośnie w ziemi – świeżo wyjęta z opakowania torebka i zaparzona we wrzątku nie jest dobrym pomysłem… serio… nie.

Musicie także posiadać blender. Ponieważ – bardzo stereotypowo – facet nie jest stworzeniem natywnie kuchennym, z blenderem możecie mieć więc problem. W tak skrajnych warunkach można skorzystać z pomocy etnicznie zamieszkujących Wasze otoczenie osób lub nabyć takowy podczas wyprawy do centrum handlowego. Programiści asemblera skonstruują sobie sami takowe urządzenie, a tych z Was, którzy lubią Javę zasmucę – wasze konstrukcję będą za wolne by posiekać na kawałeczki banana.

 

Do rzeczy – przepis

Koktajl Matblog.pl mięta mandarynka banan

 

Obieramy banany* i kroimy na talarki. Resztę załatwi blender. Obieramy mandarynki**. Umieszczamy mandarynki i banany w blenderze. Do środka pojemnika urządzenia dorzucamy 7 większych liści mięty, 5 łyżek stołowych jogurtu naturalnego oraz szklankę mleka.

Zamykamy blender i miksujemy całość przez około 30-40 sekund na niskich obrotach.

Po wymieszaniu wyjmij nóż blendera! Następnie przelej wszystko do dwóch szklanek. Produkt jest gotowy do spożycia. Przechowywanie – do 12 godzin w warunkach chłodniczych (lodówka, nie zamrażalnik – w zamrażalniku otrzymasz kostkę lodu za sprawą zbytniego natężenia efektu chłodzenia).

 

Done! Życzę smacznego!

MM.

 

Na marginesie

* – Obieranie bananów odbywa się poprzez odkrojenie obu ich końców, gdy sam owoc pozostaje jeszcze w skórce. Końce staraj się odkroić w odstępie około 2-2.5 cm od końców banana.

** – Szybkie obieranie mandarynki najlepiej wykonać z pomocą noża. Przekrój owoc na ćwiartki a wówczas łatwo zdejmiesz płaty skórki w całości.